The story...
Eten is mijn lang leven...
Niet enkel de gerechten zelf, maar ook de momenten delen met vrienden en familie zijn voor mij zo belangrijk. De spreuk: "Lekker eten brengt mensen samen" staat zeker bovenaan mijn lijst van persoonlijke mantra's.
Wanneer wij er op uittrekken, of het nu een concertje is in Brussel of wat verder weg op vakantie, zal ik altijd diegene zijn die de leukste en meest authentieke restaurantjes uitzoekt. Na een lange dag ontdekken en kuieren, is er niets beter dan ergens neer te ploffen en je te goed doen aan de lokale cuisine of eens iets compleet nieuws uit te proberen.
Ik zal dan ook altijd de eerste zijn om te zeggen dat je je moet focussen op één keuken. Als ik naar een Chinees ga en ik zie daar Thaise gerechten op de kaart staan dan fronsen mijn wenkbrauwen al...
Waarom combineer ik hier dan wel de Aziatische keuken met paella? Wel, ik zal het jullie uitleggen...
Ik hou van de Aziatische keuken en in het bijzonder van de Thaise. De complexiteit en de balans van deze smaken is voor mij het summum van lekker eten. Ik heb het geluk gehad om op te groeien met een Thaise tante die mij de 'truken van de foor' leerde over hoe je Thais eten bereidt. Ze toonde mij de authentieke technieken en ook het belang van goede, typische Thaise producten. De belangrijkste les die ze mij leerde is: "Taste! " Proeven, werken naar die balans, die harmonie, die explosie. Prachtig!
Wanneer mensen denken aan Thais blijven de woorden 'pikant' en 'heet' nooit ver achter, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ik geef toe, ik hou enorm van die warme hitte van sommige Thaise gerechten, maar ik heb geleerd hoe je à la tête du client deze gerechten kan aanpassen zodat iedereen kan genieten van deze ongelofelijke keuken zonder dat je mond in de fik staat.
Na mij enkele jaren te hebben verdiept in deze keuken, breidde ik mijn speelveld uit naar de Koreaanse, Vietnamese, Chinese, Japanse en zelfs Indische gerechten. Nieuwe ingrediënten introduceerden zich in mijn keukenkasten, maar de kern bij deze gerechten bleef balans, veel proberen en vooral veel proeven. De Aziatische keuken is ook een enorm dankbare keuken om mee op avontuur te gaan en om te combineren met meer Westerse invloeden en zo toffe, originele fusiongerechten te bekomen. Zo is bijvoorbeeld mijn Thaise pizza ook altijd een topper op feestjes.
En dan is er nog het verhaal van de paella. Dit verhaal heeft twee hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk werd geschreven toen mijn moeder verhuisde naar Spanje en het berichtje stuurde: "Ik heb een paella pan gekocht voor tegen jullie volgende bezoek." Wanneer je daar dan op bezoek bent en je staat oog in oog met die gigantische pan, verse vis en zuiderse ingrediënten, kan het ook niet anders dan dat je probeert om dat iconisch zonnetje in die pan te creëren die zo goed past bij die zwoele en warme temperaturen ... en een goed glas Tempranillo.
Het tweede hoofdstuk sluit hier dan ook naadloos op aan. Ik kan mij niet herinneren dat ik in Spanje zelf ooit één keer lekkere paella heb gegeten. Droog, smaakloos, niet vers, altijd wel een ingrediënt dat niet voldoende aanwezig was, ... Maar ook in België steeds hetzelfde verhaal. Catering met paella is ondertussen vrij populair geworden in België, maar ook hier iedere keer ingrediënten die ontbraken, maar vooral ook veel te flauw en smaakloos.
Hier lag voor mij dan ook dé uitdaging om de perfecte paella te creëren. Lekker smeuïg met toch dat bekende korstje onderaan, voldoende verse ingrediënten en vooral veel smaak die je katapulteert naar het zuiden. Ik startte met een vrij basic recept, verdiepte mij in de authentieke Spaanse ingrediënten die dikwijls in België vervangen of weggelaten worden en perfectioneerde zo mijn paella. Ook hier was het verhaal van balans weer niet onbelangrijk, want elk ingrediënt (en dat zijn er best wel wat) draagt bij tot het eindresultaat.
Tot zo ver mijn verhaal... Allebei zijn ze ontstaan vanuit een liefde voor de gerechten, maar ook vanuit een plek van liefde van en voor familie, vrienden en samen zijn.
Dat is voor mij waar Nom Nom voor staat.
Hugh
